Even over het algoritme van ’the gram’

Content

Tips & tricks bij gebruik van Instagram.

Lijkt het dat je heel wat foto’s van je vrienden of feeds die je volgt misloopt? Instagram startte ranking factoren op die ervoor zorgen dat je ziet ‘wat je wil zien’. Lees: wat Instagram denkt dat jij wil zien. Deze blog bevat heel wat tips and tricks zodat je de touwtjes over je content opnieuw in handen krijgt.

Signals als basis

Je merkte waarschijnlijk al dat je in je feed wél content te zien krijgt van de mensen die je volgt en dat het Explore stuk vaak over influencers gaat waar je nog nooit van gehoord hebt.

Op welke factoren baseert Instagram zich wanneer het bepaalt wat jij te zien krijgt? Waarom krijgt je ene post ontzettend veel views en likes, en de andere zo goed als niets?

Instagram is opgebouwd uit verschillende functionaliteiten. Je hebt je Feed, Stories, Explore en Reels. Voor elk van deze subdelen, hanteert de socialmediagigant een andere set aan signalen die vervolgens een algoritme ontwikkelen.

Over je feed en stories

Je feed en stories bestaan enkel uit content van de mensen of merken die je volgt. Buiten de advertenties natuurlijk. Hoe bepaalt Instagram de volgorde van jouw feed?

Allereerst kijkt het naar de populariteit van de post. Denk aan het aantal likes en comments. Het neemt ook de locatie en het tijdstip in acht. Daarnaast is het zo dat je een account waar je veel interactie mee hebt (direct messaging inbegrepen)  vaker te zien krijgt dan andere accounts. A lil’ creepy, we know.

Wanneer je deze app gebruikt, geef je toestemming om je activiteiten te tracken. En dat doet het ook. Zo wordt bijgehouden wat je leuk vindt in het algemeen en kijkt het ook naar de hoeveelheid likes die je geeft aan welk account.

Conclusie: Op basis van je acties op Instagram, probeert het te bepalen wat je interessant zal vinden in de toekomst en toont het daarom bepaalde content. Hoe hoger het vermoeden van Instagram dat je zal reageren op een bepaalde post, hoe hoger hij verschijnt op je feed.

Explore

Wat is interssant voor jou om te ontdekken? Instagram kijkt hiervoor naar een combinatie van factoren. Zo neemt het een kijkje naar het algemene gedrag en vergelijkt jouw gedrag met dat van anderen. De app probeert te achterhalen welke profielen interesses delen om daarop te bepalen wat jij mogelijks ook interessant vindt.

Conclusie: Het merendeel van de tijd zal je merken dat de Explore tab gevuld is met content van mensen die je niet volgt of niet kent. Wanneer je dan toch klikt op een bepaalde post, zal je de volgende keren meer gelijkaardige content zien. Je kan de Explore pagina eigenlijk bekijken als een soort overzicht van trends op maat van je voorkeuren.

Reels

Ook hier krijg je veelal content te zien van mensen die je niet kent of volgt. Het grote verschil met de Explore functie is dat bij Reels de focus op entertainment ligt. Het doel van de Reels is dan ook dat je zoveel mogelijk content kijkt en apprecieert door een reactie.

Wanneer je inzet op Reels zijn er een aantal zaken waar je rekening mee wil houden. Doe je dat niet, dan wordt je content afgestraft. Zo zorg je best voor video’s met goede beeldkwaliteit en zichtbaarheid. Daarnaast dienen Reels dus voornamelijk voor entertainment. Beladen onderwerpen en politieke boodschappen of discussiepunten deel je best via je stories of feed.

Wil je beginnen inzetten op social media maar ben je de weg kwijt? Wij loodsen je met plezier door het social doolhof!