Een video checklist om je SEO-performance te boosten

Video

Bij het horen van SEO denken velen spontaan aan copy, maar ook je afbeeldingen en video’s zijn belangrijk. Onthoud vanaf nu: alle content op jouw website heeft invloed op je SEO-ranking.
De voorbije jaren is video niet meer weg te denken uit de meeste contentstrategieën. We vertellen je graag hoe jij jouw video’s kan optimaliseren voor SEO.

First things first: wat is SEO?

SEO, Search Enginge Optimization zijn acties die je onderneemt om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van Google. Gezien Google de meest gebruikte zoekmachine ter wereld is, niet geheel onbelangrijk dus.
Voor SEO heb je geen advertentiebudget nodig, in theorie is het dus “gratis”. Maar vergis je niet: SEO vraagt heel wat expertise en is een werk van lange adem. Ook zijn er om de haverklap wijzigingen aan het almighty Google algoritme, waardoor jouw SEO-efforts constant moeten worden bijgestuurd.

Waar we wel heel erg zeker van zijn, is dat Google smult van originele en unieke foto en video content. The more the merrier dus.
Maar een video online zetten alleen is niet genoeg, er zijn heel wat acties die je kan ondernemen om je video’s te optimaliseren voor SEO.
We geven er graag enkele mee.

It all begins with keywords

Om ervoor te zorgen dat de pagina waar je video wordt gepubliceerd gevonden wordt, begin je met een goed zoekwoordenonderzoek.
Zo ga je na welke termen jouw doelpubliek gebruikt in zoekmachines om antwoorden te vinden op hun vragen.

Deze zoekwoorden kan je vervolgens verwerken in de metadata van je video, die je in de code van je website toevoegt met een .XML bestand (de video sitemap). Een zoekmachine kan namelijk geen video’s bekijken en heeft deze tekstuele data nodig om jouw pagina en video te indexeren.

Metadata is simpelweg “beschrijvende” data van jouw video waarin je de keywords verwerkt:

 • Beschrijving:
  • Een goede beschrijving van je video is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je beschrijving kort maar krachtig is, zodat gebruikers getriggerd worden en meer willen zien. En vergeet ook je keywords niet.
  • Voeg in de beschrijving steeds een link toe naar jouw landingspagina.
 • Titel
  • Houd het hier ook kort en bondig en zorg dat je titel de video samenvat. Gebruik 60 à 70 tekens en plaats je keyword best zover mogelijk vooraan in je titel.
 • Tags
  • Voeg tags toe gebaseerd op je zoekwoorden

Maak relevante, kwalitatieve video’s

Wanneer je publiek je video weet te smaken, zullen ze hem langer bekijken én ook langer op je pagina blijven. Dat komt jouw SEO-score alleen maar ten goede. Zorg dus dat je video jouw doelgroep aanspreekt en emotioneert.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de inhoud van de video relevant is ten op zichte van de rest van de content op je pagina.

Verzorg je thumbnails

Een thumbnail is de eerste “frame” die je te zien krijgt in de Google resultaten en op social media. Zorg dus dat je thumbnail er strak uitziet en in één oogopslag mensen triggert om te kijken.

Voeg ondertitels toe aan je video’s

Bedenk je eens hoe vaak je zonder geluid naar video’s kijkt op je smartphone. Geregeld? Wist je dat het overgrote merendeel bijna nooit het geluid aan zet? Goed leesbare ondertitels zijn dus erg belangrijk.
Op die manier is je video ook zonder geluid, volledig te begrijpen.
Pro-tip: Test ook zeker of de tekst goed leesbaar is op mobiele apparaten, alvorens hem te uploaden. Want schijn bedriegt 😉.

Naast meer betrokkenheid en views genereren hebben ondertitels ook een belangrijke technische functie. Ondertitels zorgen er namelijk voor dat Google je video beter kan indexeren, en je dus beter gevonden wordt.

Dit werkt wel alleen wanneer je de ondertitels achteraf toevoegt via een ondertitelingsbestand zoals een srt.-file. Ingebrande ondertitels zijn een deel van de video, en die kan Google niet “lezen” of crawlen.

Wist je dat je een .srt file heel makkelijk rechtstreeks in Youtube kan maken? YouTube genereert een automatische ondertiteling, die je in de tool zelf kan aanpassen en verbeteren. Vervolgens kan je een ondertitelbestand downloaden om toe te voegen aan je website, handig hoor!

Sharing is caring

Hoe kan je Google pleasen? Door veel views te genereren.
Vergeet je video dus niet te verspreiden en deel hem op social media en stimuleer anderen om dat ook te doen. Google zal je belonen met een hogere ranking!

Zorg ook voor de juiste formaten per social media kanaal. Zo heeft een Instagram Reel een ander formaat en een andere lengte nodig dan eentje voor LinkedIn.

Gaat al het bovenstaande jouw petje toch een beetje te boven?

Onze Sidekicks weten raad!