De impact van ritme en muziek op video.

Video

Video & achtergrondmuziek  

Een knietje dat spontaan op en neer begint te wippen bij het horen van een groovy track? Onbewuste schouderdansjes en een vreemde blik van de bestuurder in de auto naast je? Betrapt. 

Muziek is overal en al te vaak zijn we er ons niet echt van bewust. Maar onbewust bepaalt het dus ons gemoed en of we ergens al dan niet in meegaan. 

Het spreekt bijgevolg voor zich dat muziek ook in je video’s van onschatbare waarde is. Het foute deuntje onder je video kan namelijk een echte buzzkill zijn. Dat wil je niet.  

Wanneer je de moeite neemt om een videocampagne uit te rollen, het concept op punt te krijgen, de shoot te organiseren en je hier dan ook nog eens je centen inpompt, mag je bij de keuze van je audio écht niet slabakken. Want hoe goed je beelden, hoe pakkend je boodschap en hoe mindblowing de graphics ook mogen wezen: met de foute tune is het allemaal niets waard. 

Het is natuurlijk wishful thinking dat de soundtrack van jouw campagne een wereldhit wordt of niet meer los te koppelen is van je video (Circle of life, iemand?), maar het is zeker wel opportuun om er de nodige aandacht aan te besteden. 

De juiste muziek fungeert als een echte sfeermaker en vergroot bovendien het bereik van je content.  

Wel is het belangrijk dat je op voorhand nadenkt over welke rol je wilt dat muziek in je video zal spelen. Wil je dat er achtergrondmuziek aanwezig is, maar geen aandacht trekt? Of wil je net via de sound een emotie overbrengen en de kijker raken? Dit zijn vragen die je jezelf best op voorhand stelt, en als het kan zonder uit het oog te verliezen welke soort video je maakte en voor welke doelgroep hij bedoeld is. 

Welk type video heeft welk deuntje nodig?  

  • Commercial/promovideo – emotie oproepen, de kijker aanspreken – dramatische muziek (hoeft daarom niet altijd tristesse te zijn). 
  • Demo/product – aandacht vasthouden – subtielere muziek die aandacht niet afleidt van de boodschap.
  • Aftermovie – sfeer overbrengen – muziek krijgt de hoofdrol – neemt de kijker mee zonder er veel woorden aan vuil te maken.  

Wil je bij een video meteen de aandacht van je kijker? 

Begin hem dan met een muzikale intro. Deze hoeft niet langer dan 3 tot 5 seconden te duren, maar het maakt de kijker wel duidelijk dat de video begint en hij zijn aandacht er moet bijhouden. Verder is het als merk enorm interessant om een serie aan video’s met een vaste tune te beginnen en te eindigen. Voeg hieraan de juiste graphics toe en je zet je merk stevig en herkenbaar neer. 

 En dat is toch waarom je content maakt in de eerste plaats, hé? 

Je merk and haar geluid  

Wanneer je inzet op video, had je (hopelijk) een doel voor ogen en zal dat negen op de tien te maken hebben met awareness rond een topic of je bedrijf zelve. Belangrijk is om samen op zoek te gaan naar een tune of sound die aansluit bij je merkidentiteit en huisstijl aangezien deze werd afgestemd op jullie doelgroep.  

Kom jij graag te weten welk deuntje jouw bedrijf nodig heeft?