Tien SEO fabeltjes. #2

Het succes van de eerste blog rond dit topic maakte ons duidelijk dat jullie weldegelijk willen weten hoe je betere vriendjes wordt met Google en andere zoekmachines.

Net zoals in deel 1 van deze blog bespreken we kletpraatjes betreft SEO. Er gaan namelijk heel wat fabels rond die leiden tot tijdsverspilling en erger nog, efforts die leiden tot een slechtere pageranking. Wij hopen dat deze blog jou dat in de toekomst verhelpt. Veel leesplezier!

Ben jij een leek in het SEO- gegeven? Geen probleem, gaandeweg kom je ook meteen te weten wat deze term inhoudt en waarom je niet langer kan wachten hierop te focussen als ondernemer.

Tien keer SEO-larie: deel 2

 1. Hoe meer pagina’s, hoe beter je pageranking.
 2. Een hoge gebruiksvriendelijkheid (UX) is een mooie extra.
 3. Lokale SEO (de locatie van je bedrijf) doet er niet meer toe
 4. Afbeelding hebben geen optimalisatie nodig
 5. Een mobile-strategy? Onnodig.
 6. De leeftijd van mijn domain zal helpen bij mijn SEO ranking
 7. Google houdt wrok.
 8. Video biedt geen SEO-voordelen.
 9. Ik heb alleen traffic via Google nodig.
 10. Low-volume Keywords zijn de moeite niet waard.

1. Hoe meer pagina’s – hoe beter je pageranking.

There is a rumour dat zegt dat je moet inzetten op meer pagina’s wanneer je meer verkeer naar je website wil trekken. Net als in het geval van linkbuilding, is content creatie om meer pagina’s te hebben – niet genoeg.

Logischerwijs zou je denken dat hoe groter de voetafdruk van je website, hoe beter je zou scoren- maar dat is helaas niet waar. Je focust best op kwaliteit en niet op kwantiteit. Content van slechte kwaliteit leidt tot een slechte pageranking, meerdere pagina’s zullen je niet verder helpen in dat geval.

Ook is het zo dat niet alles wat je publiceert geïndexeerd wordt (hallelujah). Ten tweede kunnen zoekmachines pagina’s verbergen omdat deze té gelijkaardig zijn aan andere reeds geïndexeerde content.  Als laatste willen we ook nog even stellen dat geïndexeerde pagina’s niet garant staan voor lead generation.

Tip: Laat de kwantiteit van jouw content nooit de kwaliteit voorbijstreven.

2. Een hoge gebruiksvriendelijkheid is bijzaak.

Always keep in mind dat Google eveneens een bedrijf is. Net zoals ieder ander, herbekijkt het steeds opnieuw de kwaliteit van zijn services. In een notendop hield dat voor Google in om meer te gaan focussen op het finetunen van de effectiviteit van hun ranschikkingsalgoritme dat bepaald welke resultaten wanneer getoond worden.

Hierdoor is een goede gebruikerservaring belangrijker dan ooit want als Google je naar een webpagina stuurt, willen ze er zeker van zijn dat je er een goede ervaring hebt. Dit zodat mensen terug zouden komen naar Google als zoekmachine.

Tip: Om de gebruikerservaring van uw website te verbeteren, kijk je best naar:

 • de laadtijd van je website
 • de bouncerate
 • de sessieduur
 • paginaweergaven per bezoek
 • en hoe ver een persoon naar beneden scrollt.

Zolang je je inzet kwalitatieve content te creëren die behapbaar is, zal deze op natuurlijke wijze voldoen aan de rankingalgoritmen van een zoekmachine, waardoor je content organisch naar de top stijgt.

3. Lokale (De locatie van je bedrijf) SEO doet er niet meer toe

Deze fabel kan niet verder van de waarheid liggen. Wanneer je een lokaal bedrijf bent, zal het optimaliseren voor lokaal zoeken je niet alleen helpen om gevonden te worden, het zal je helpen om gevonden te worden door mensen die in de buurt zijn en dus meer kans hebben om van jou te kopen. Bijvoorbeeld: Branding agency Mechelen, Logo ontwerp Mechelen, Digital Marketing Mechelen, Grafisch ontwerp Mechelen, Webdevelopment Mechelen, webdesign Mechelen. Ziezo, bij deze zal de SEO van Sidekick zal ook weer beter zijn. Volgens Google is 46% van alle zoekopdrachten op Google op zoek naar lokale informatie. 88% van de consumenten die lokaal zoeken op hun smartphone, bezoekt of belt binnen een dag een winkel. Tip: Om er zeker van te zijn dat je bedrijf in lokale zoekopdrachten verschijnt en je klanten nuttige informatie geeft, ga je naar Google My Business. Deze gratis tool helpt je bij het maken en promoten van je bedrijfsprofiel op Google Search én Maps. WhootWHoot.
lokale-gegevens-via-google-business

4. Afbeelding hebben geen optimalisatie nodig

Google gebruikt zowel URL’s als bestandsnamen om afbeeldingen te begrijpen, waardoor optimalisatie een noodzakelijk onderdeel is van het ontdekkingsproces.

Volgende afbeeldingsformaten worden door Google ondersteund: BMP, GIF, JPEG, PNG, WebP en SVG. Ook de alt-tekst heeft enkele doelen.

 • Alt-tekst maakt afbeeldingen verstaanbaar voor degenen die ze niet kunnen zien.
 • Het helpt Google het beeld te begrijpen maar moet geoptimaliseerd zijn om dat te doen.

Deze laatste wil niet zeggen dat je voortaan een resem trefwoorden in de alt-tekst moet stoppen. Wél dat je best een scriptschrijvende bestandsnaam gebruikt die duidelijk aangeeft wat er in het beeld wordt weergegeven. Denk: “Groepsfoto team Sidekick op kantoor” vs. “teampic.”

Om beelden verder te optimaliseren voor de vindbaarheid binnen de Image Search resultaten, overweeg je best een Image sitemap. Dit geeft Google meer informatie over je foto’s en helpt de zoekmachine om foto’s te ontdekken. Daarnaast gebruik je HTML-markering — of — om Google te helpen je afbeeldingen te verwerken. Dit omdat omdat CSS-afbeeldingen niet worden geïndexeerd.

Tot slot comprimeer je je afbeeldingen best. Google beloont namelijk pagina’s met een hogere paginasnelheid en plaatst tragere pagina’s lager op de ranglijst. Het is dus zeer belangrijk ervoor te zorgen dat je pagina’s zo snel mogelijk laden.

Tip: Huur een fotograaf in en probeer zo weinig mogelijk stockafbeeldingen te gebruiken. Op maat gemaakte foto’s zijn uniek en kan je dus specifieker onderschrijven. Gebruik compressiesoftware om je fotobestanden zo klein mogelijk te maken zonder dat ze enige kwaliteit verliezen.

5. Een mobile-strategy? Onnodig.

In 2015 had Google een algoritme-update die het gebruik van Google’s mobiele-vriendelijkheid als een rangschikkend signaal gebruikt. De update beloont mobile-friendly websites en straft websites die niet volledig geoptimaliseerd zijn voor mobiel af in mobiele zoekresultaten.

Aangezien er meer dan 60% (Google)  van de zoekopdrachten gebeurt via mobiele apparaten, neemt Google het vandaag nóg ernstiger en geldt er een  mobile-first indexering voor nieuwe websites. Dit betekent dat Google eerst de mobiele versie van uw website beoordeelt en rangschikt vooraleer het naar de desktopversie kijkt.

The way to go?

 • Een responsief webdesign
 • Dynamische weergave
 • Afzonderlijke URL’s

Tip: Meer hierover vind je hier https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo terug.

6. De leeftijd van mijn domain zal helpen bij mijn SEO ranking

Veel mensen denken dat oudere domeinen beter presteren in de zoekresultaten. Volgens Google is de leeftijd van het domein echter een vrij onbelangrijke factor, vooral nadat een site twee of drie maanden heeft bestaan.

Voor nieuwe sites is domain age iets belangrijker, omdat de meeste nieuwe sites weinig inhoud bevatten en het tijd kost om een waardevolle bron van informatie op te bouwen die kan worden geïndexeerd.

Tip: Als je je zorgen maakt over een vertraging, zet dan een ‘coming soon’ pagina op eens je een domeinnaam hebt gekocht en bezig bent aan de ontwikkeling van je website. Deze kan jou voorzien  van een eerste basis die je nodig hebt om te beginnen verschijnen in de index van Google.

7. Google is rancuneus.

Op je vingers getikt door Google? Woops! Indien je de reden waarom je beboet werd zo snel mogelijk oplost, is er geen reden tot paniek. Want, neen, Google is niet wrokkig en wil zijn gebruikers zeker niet ontmoedigen.

Het oplossen van een foutieve actie is dan ook niet moeilijk. Je lost het op en doet aanvraag bij Google om de kwestie te herbekijken. Indien alles in orde, wordt de boete of actie opgeheven.

Dit wil niet zeggen dat je alle regels aan je laars kan lappen of onbekwaam moet omgaan met je in te laden content. We weten namelijk niet zeker of je na een “Google bekeuring” (manuale actie) terugkeert naar je vorige positie in SERPs? Wat je best steeds voorop plaatst, is dat de zichtbaarheid van je zoekopdracht voortdurend verandert, ongeacht handmatige acties (Google boetes).

8. Video heeft geen invloed op SEO.

YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Dat video geen invloed heeft op SEO is dus larie.

YouTube heeft twee belangrijke doelen:

 • Relevante video’s weergeven gebaseerd op een zoekopdracht  dat is dus gelijkaardig aan andere zoekmachines.
 • Het bevorderen van het platform’s langdurige betrokkenheid.

Videocontent of tekstuele content kunnen dezelfde SEO voordelen bieden. Het is aan de content creator om in te schatten welk contenttype het best past bij het doel.

Tip: Net zoals bij on-page SEO zijn er verschillende zaken die je kan optimaliseren op YouTube om de zoekmachine te helpen je video’s beter te begrijpen en te indexeren.

 • Videotitels & beschrijvingen
 • Categorieën & tags
 • SRT-bestanden (ondertiteling)
 • Videominiaturen

9. Alleen verkeer via Google is belangrijk.

Nonsens! Verkeer via andere kanalen dan Google is cruciaal voor je zoekresultaten. Elke webpagina teruglinkt naar de jouwe, wordt beschouwd als een “stem” voor je website. Deze “stemmen” beschouwt Google als betrouwbaarheidsfactor voor je content en hoe beter de betrouwbaarheid – hoe hoger je rankt in zoekresultaten.

10. Low-volume Keywords zijn de moeite niet waard.

Keywords marked as “Low search volume” are associated with very little search traffic on Google, an indication that they’re not very relevant to most customers.

– Support.Google

Op het eerste zicht is het best logisch dat je enkel oog hebt voor high-volume keywords. Je hebt nochtans meer aan een effectieve SEO strategie dan louter te focussen op de big numbers. De valkuil van enkel oog te hebben voor trefwoorden op basis van hun volume en populariteit kan namelijk een slechte invloed hebben op je conversieratio. (Meer aanbod = minder kans op de doorklikratio van jouw pagina)

Low-volume keywords leveren minder verkeer MAAR leiden veelal tot meer gekwalificeerd verkeer én conversies. De volgende keer dat je op zoek gaat naar de juiste keywords, ga je dus best op zoek naar een evenwicht. Je focust op brede (high volume) zoekwoorden om een (potentieel) groter publiek te bereiken maar evengoed op specifieke (low volume) zoekwoorden die goed aansluiten bij je product of dienst.

Conclusie

We gaven je hopelijk een duidelijk inzicht weer over wat wel en niet belangrijk is voor je SEO strategie. Belangrijk om steeds voorop te stellen is te denken aan de noden van jouw doelpubliek. Wanneer je hierop focust tijdens het creëren van content of het bepalen van bijvoorbeeld zoekwoorden, komt het allicht goed. Daarnaast is het belangrijk in te zetten op kwaliteit zodat jouw betrouwbaarheid systematisch groeit. Dit zal leiden tot een betere SEO score én meer websitebezoekers. Later on heb je een website nodig dat die betrouwbaarheid weet vast te houden. Focus dus niet louter op principes en algoritmes maar kijk naar je totaalplaatje van branding en communicatie.

 Je staat voor een branding uitdaging? Sidekick to the rescue! Los van onze designskills kunnen wij jou helpen bij contentvraagstukken, trainingen, developmentissues… Neem contact met ons op voor een sparringssessie tussen Batman&Robin.

Ontdek hoe wij jouw leven makkelijker maken in onze blog over online styleguides

share some love:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin