Onze webdesigners over de 1/3e regel in webdesign

Webdesign
header image

Wanneer de branding het toelaat, probeer ik een webdesign op te zetten dat mensen intrigeert. Iets wat onvoorspelbaar is. Dat doe ik door onder andere in te zetten op de 1/3e regel die ervoor zorgt dat de lezer langer geboeid blijft.

Astrid De Roeck

Onze designers over de 1/3e regel in webdesign

Deze blog om je een idee te geven hoe, waarom en wanner de regel van derden te gebruiken in design om op die manier je visuele content naar een hoger niveau te tillen.

Hallo geometrie

Ontwerpen zijn vaak interessanter of aantrekkelijker wanneer je de hoofdobjecten van je ontwerp op een van de vier kruispunten van een rule of thirds grid, of in een van de drie secties. Hoe ga je te werk?

1. Creëer een grid van 9 vakken op je pagina. (Trek twee lijnen loodrecht en twee lijnen horizontaal)

2. Plaats je object(en) off center door ze in een van de drie-secties te plaatsen.

3. Of op één van de verschillende krijspunten.

Wat je zelf doet, kan een ontwerpprogramma beter.

Kies voor een programma met rasterfunctie voor een nauwkeurig en interessanter design.

Enkele voorbeelden

Regels zijn er om te overtreden

Wij zijn van mening dat op creativiteit geen beperkingen zijn. Moest iedereen hetzelfde doen, ’t zou maar een saaie boel worden hè. Dat wil zeggen dat, wanneer je je design er beter mee maakt, je alle regels aan je laars mag of kan lappen. Let wel dat dit nooit nadelig is ten opzichte van de gebruikservaring of responsiviteit.

Kies voor designelementen die mooi aansluiten bij de huisstijl van je merk. Experimenteer in geval van twijfel met symmetrische ontwerpen en ontwerpen met een derde regel, en overweeg A/B-tests om uit te vinden wat het beste werkt bij uw publiek.

Vragen over webdesign? Aan het testen geweest maar toch geen gewenst resultaat verwezenlijkt?