Hoe neem je goede foto’s?

Foto’s zijn heel belangrijk voor het visuele karakter van jouw bedrijf. If done right kan je ze gebruiken op je website, in je marketingcampagnes en er ook interactie met uitlokken op social media! Denk aan matching profielfoto’s op LinkedIn en echte teamfoto’s die toch net meer aanspreken dan een stockfoto die je op andere websites ook ziet.

Een foto nemen is snel gebeurd. Velen onder jullie gaan de uitdaging aan en proberen zelf sprekende beelden te creëren. Super, you’re on your way to become a #Sidekickhero!

Hoe ga je nu het best aan de slag om kwalitatieve foto’s te maken? Heb je een professioneel toestel nodig? Wat is een ideale compositie?

Er is al veel geschreven over hoe goed dure en grotere toestellen zijn, maar #dtv, is dat wat jij nodig hebt? Niet altijd! We leggen uit waarom en geven tips & tricks zodat ook jij heroïsche foto’s kan maken met jouw smartphone.

Vertrouw je het liever toe aan een professional, dan kan natuurlijk ook: Let’s chat.

Waarom zijn goede foto’s belangrijk?

 • Je toont de eigenheid van je bedrijf of product en zet deze in de verf
 • Ze brengen je bedrijf tot leven op een professionele manier
 • Verhoog je zichtbaarheid & geloofwaardigheid met een consistente branding

Verschillende grote elektronica winkels pakken uit met spotprijzen voor digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR). Voor slechts ‘enkele’ euro’s ben je de trotse eigenaar van een digitale camera met kit lens #sale!

Wat is jouw reden voor het kopen van zo’n toestel? Familiefoto’s, reisfoto’s, bedrijfsfoto’s … allemaal goede redenen, maar de vraag die je jezelf moet stellen is: “Waarom investeer ik in een toestel dat ik waarschijnlijk maar enkele keren zal gebruiken?”

Een betere kwaliteit met een spiegelreflexcamera?

Niet persé. Wist je dat de meest recente smartphones dezelfde of zelfs een hogere beeldkwaliteit produceren dan de doorsnee goedkope DSLR?

Extra creatieve mojo met een spiegelreflexcamera?

Het eindresultaat van je foto bepaal je zelf, het hangt af van jou, de persoon achter het toestel. Je camera-body is slechts de basis en de beeldspraak wordt gevormd door correct en verschillend lensgebruik in combinatie met compositie, instellingen en nabewerking. Ook hier is een DSLR dus niet direct beter dan jouw smartphone.

Does size matter?

Last but not least: je hebt een DSLR-camera minder gemakkelijk ‘op zak’ door hun omvang, terwijl je jouw smartphone zo goed als altijd bij hebt #sizedoesmatter.

Een “koopje” kan om deze redenen al snel een dure aankoop worden. Een goedkopere spiegelreflexcamera kopen is ontzettend verleidelijk, maar soms is investeren in een iets duurdere smartphone met een kwalitatieve camera beter. Voor alledaags en semiprofessioneel werk is de beste camera die je kan hebben vaak diegene die je altijd op zak hebt.

Je smartphone in de aanslag voor kwalitatieve foto’s

Ik help je graag op weg met hapklare en gemakkelijk toepasbare tips zodat je veel meer uit je smartphone haalt:

 1. Angles
  Durf je toestel te bewegen! Wat maakt sommige beelden zo uniek? Wel; het perspectief en kader! Don’t be shy, zak even dichter tegen de grond en bekijk het beeld van een iets lager perspectief dan gebruikelijk. Believe me, je krijgt een totaal andere dimensie. Onderwerpen worden veel imposanter en je beelden worden aantrekkelijker om naar te kijken. Dit omdat je beeld niet zo hedendaags of standaard lijkt.Opgelet: Niet elke type beeld laat het toe om andere perspectieven te gebruiken. Portretten bijvoorbeeld vanuit kikker- (van op de grond) of vogelperspectief (van in de lucht) zijn minder natuurlijk en zorgen vaak voor beeldvervorming.
 1. Diepte en lijnen
  Breng je fotografie naar een volgend niveau en kijk naar de lijnen in je compositie. Als je lijnen laat vertrekken vanuit de hoeken van het beeld, wordt je aandacht automatisch getrokken naar de achtergrond of diepte van je beeld. Rechte lijnen en horizonten in beeld brengen zijn ook zaken waar je mee kan spelen, maar let er dan zeker op ze effectief horizontaal liggen en niet diagonaal!
 1. Rule of third
  The rule of watte?  Het basisprincipe van ‘the rule of third’ is een fotografisch kader of grid. Je beeld wordt verdeeld in een raster met 9 blokken, in derden zowel horizontaal als verticaal. Het geeft aan waar je de belangrijkste zaken in je beeld moet positioneren.De theorie hierachter: wanneer je interessante elementen op de kruispunten of langs de lijnen plaatst, dan wordt je foto uitgebalanceerd. Dit maakt het voor de toeschouwer gemakkelijk om de foto op een natuurlijkere manier te interpreteren. Studies hebben namelijk aangetoond dat de ogen van mensen bij het bekijken van beelden meestal naar een van de snijpunten geleid worden. Houd dit grid dus steeds in gedachten.
 1. Licht
  Eén van de grootste problemen bij het nemen van foto’s is licht of belichting. In de fotografie draait alles eigenlijk om het begrip licht. De juiste hoeveelheid licht maakt eten smakelijker, gelaatsuitdrukkingen expressiever en omgevingen aangenamer om naar te kijken. Vergeet de flash in je smartphone en probeer zoveel mogelijk foto’s met natuurlijk licht te maken. De eenvoudigste tip die ik hierbij kan meegeven is: fotografeer binnenshuis in de buurt van ramen of deuren. Buitenshuis zoek je best naar alledaagse lichtbronnen zoals neonborden of simpelweg straatverlichting.
 1. Ken je toestel
  Ontdek de kwaliteiten en capaciteiten van je toestel en leer werken met de voordelen en/of beperkingen van je smartphone.Hoe leer je ze kennen? Door er simpelweg met bezig te zijn. Proberen, leren, oefenen en opnieuw proberen. Hoe beter je jouw toestel kent hoe beter je kan inschatten wat je wel of niet nodig hebt om een onderwerp degelijk in beeld te brengen.
 1. Achtergrond
  Denk naast je kader en het object op de voorgrond ook zeker aan de achtergrond. Het onderwerp van je foto moet eruit springen en dit kan enkel als het in contrast staat met de achtergrond. Effen achtergronden werken hiervoor vaak het best #nononsense. Bovendien is het ook gewoon veel cleaner dan een rommelige of drukke achtergrond. Wist je dat: vandaag hebben veel van de duurdere smartphones dual lenses. Hierdoor kan je scherptediepte simuleren en is je achtergrond minder van belang.
 1. Neem meerdere shots
  Wil je zeker zijn van een goed eindresultaat? Neem meerdere foto’s, zo kan je achteraf gemakkelijk het beste beeld selecteren, verwerken en gebruiken/publiceren. Tip: Verwijder zeker alle mindere beelden en voorkom dat je geheugen vol is als je volgende keer foto’s neemt.
 1. Neem je tijd!
  Maak tijd om een foto te nemen. Het gezegde “haast en spoed is zelden goed” geldt ook in de fotografie. Denk na voor je een beeld vast legt. Verander van positie, bekijk je licht en compositie en je beeld zal er stukken beter uitzien. Heb je bewogen beelden? Dan heb je jouw toestel niet de tijd gegeven om het beeld vast te leggen. Gun het dus de tijd om zijn werk doen.
 1. Manuele zoom
  Heb je je al afgevraagd waarom ingezoomde beelden die genomen zijn met je smartphone er zo slecht uitzien? Wel, cameralenzen zonder bewegende delen, zoals smartphones, kunnen niet echt inzoomen.Bij het zoomen moet de afstand tussen de glaslagen in een lens worden gewijzigd. Smartphone camera’s maken gebruik van een onorthodoxe oplossing om te zoomen. Digitale zooms zijn namelijk niets anders dan je camera die in je beeld gaat bijsnijden.Let’s break it down: als je gebruik maakt van je digitale zoom, dan gebruikt je toestel slechts een fractie van de pixels of beeldkwaliteit van zijn sensor. Het volledige beeld zoals het oorspronkelijk was, wordt ingesneden op het ingezoomde stuk. Hierdoor zal slechts een stuk van de volledige resolutie van het beeld genomen worden. Nadien wordt het beeld vergroot om toch schermvullend te zijn en het overschot van het beeld wordt weggegooid. Hierdoor zijn digitaal ingezoomde beelden zeer slecht van kwaliteit. Tip: De beste zoom die er bestaat zijn je benen. Ga dichter bij je object staan en je foto zal er veel beter uitzien.
 1. Bewerk je beelden
  Het is geen schande om beelden te bewerken. De grootste en bekendste fotografen doen het, iedereen doet het! Zelfs al ben je een purist en fan van zo natuurlijk mogelijke beelden, is het best om je beelden te bewerken of verwerken. Camera’s kunnen onmogelijk exact reproduceren wat je ziet. Het is dus zekerniet verkeerd om je beelden te tweaken en grenzen af te tasten. Enkele interessante apps die wij aanraden op IOS en Android toestellen: Adobe Lightroom CC, Adobe Photoshop Express, VSCO …

Toch nood aan kwalitatieve fotografie voor commerciële/non-commerciële of bedrijfsdoeleinden? Let’s chat en we bekijken samen wat we voor jou kunnen betekenen!

share some love:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin